Hej!
Äntligen så har mina frågor angånende hur det är att vara vegetarian blivit besavarade. Olivia Ahltorp som själv är vegetarian svarar följande:
Varför har du valt att vara vegetarian?
Olivias svar: Efter att ha haft en "miljötemavecka" i skolan, insåg jag att det inte är bara djuren som lider (i många fall, inte alltid) utan även att miljön tar stor skada av all kött-produktion. Då valde jag att bli demi-vegetarian. (Jag äter fortfarande mejeriprodukter samt fisk o skaldjur för att inte bli alltför begränsad i min kost.)
Hur länge har du varit vegetarian?
Olivias svar: Cirka 3 år
Vad innebär det för dig att vara vegetarian?
Olivias svar: Det innebär att jag visar var jag står, etiskt sätt. Jag vill inte stödja köttindustrin.
Hur reagerade människorna i din närhet när du bestämde dig för att bli vegetarian?
Olivias svar: Vissa tyckte att det var jättebra, andra menade att "det är faktiskt normalt att äta kött." Och visst - det är naturligt att äta kött, det har vi gjort i alla tider, men den enorma industri som vuxit fram känns INTE naturlig.
Hur reagerar andra runt omkring dig när du säger att du är vegetarian?
Olivias svar: Samma svar som på hur männsikor i min närhet reagerade.
Känner du att det är dyrt med vegetarisk kost?
Olivias svar: Jag skulle säga att det är ungefär jämlikt. T.ex. quornprodukter är såklart mycket dyrare en falukorv, men det vägs nog upp i och med att t.ex. bönor är mycket billigare än fläskfilé...
Är utbudet med varor för vegetarianer brett i mataffärerna?
Olivias svar: Det varierar. Bönor, linser o.s.v. finns ju alltid, men utbudet av soya, tofu och quornprodukter är inte alltid det bästa. Men jag har känslan av att sortimentet växer mer och mer.
Hur ser du till att få i dig alla vitaminer/mineraler?
Olivias svar: Jag är intresserad av kost och hälsa och har läst på ganska bra om vad man behöver äta för att må bra. Exempelvis är det viktigt att äta vädigt varierat, man kan inte äta en qournfilé varje dag och tro att det ska räcka, men genom att försöka använda sig av så många proteinkällor som möjligt får man en bra variation på både aminosyror (=protein) och andra viktiga ämnen som vitaminer och mineraler.
Är det lätt att komma på maträtter som är vegetariska?
Olivias svar: Jag tycker det, jag har ju blivit så van. De flesta rätter går att göra vegetariska genom att bara ändra lite. T.ex. byta ut köttfärs mot soya färs eller bönor. Dessutom finns det ju otroligt mycket recept att hämta både i böcker och på internet.
Blir det någonsin problem när du blir bortbjuden på middag eller ska gå på restaurang?
Olivias svar: Jag ville inte att mitt val att bli vegetarian skulle bli en social spärr, därför har jag bestämt att om jag blir bjuden på kötträtter tänker jag inte vägra att äta. Jag har alltså ätit kött ett par gånger under dethär åren och eftersom jag är van vid fisk, ägg o.s.v. har det inte varit några problem för min kropp att bryta ner det. Resturanger har inte heller varit något problem, det är idag så vanligt att människor är vegetarianer så jag tror att i princip alla har vegetariska utbud på menyn!

(På bilden: Olivia Ahltorp)
Tack så jättejättemycket för svaren Olivia!
Kommer förhoppningsvis att kunna sammanfatta mina tankar kring dessa svar i ett inlägg imorgon! Håll tummarna för det!
Hej så länge!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar